Research Consultant bij Presearch

Werkgeluk zorgt voor meer productiviteit en omzet

Je hebt vast wel eens gehoord dat werkgeluk zorgt voor een hogere productiviteit. Toch was dit tot voorkort nog helemaal niet zo eenduidig. Tal van studies toonden aan dat geluk en productiviteit vaak hand in hand gingen, maar niet welke van de twee de oorzaak was en welke het gevolg. Doet een geluksgevoel mensen harder werken? Of worden medewerkers die harder werken daar gelukkiger van?

Lees verder “Werkgeluk zorgt voor meer productiviteit en omzet”

Worden we productiever van thuiswerken?

De één doet het misschien al jaren, de ander wordt gedwongen door het heersende coronavirus. Feit blijft dat we de komende tijd massaal thuiswerken. Maar wat doet dat met onze productiviteit? Krijgen we meer gedaan doordat we ons thuis beter kunnen concentreren dan in de drukke kantoortuin? Of zijn we niet bestand tegen de afleidingen die er thuis op de loer liggen en lopen we de kantjes ervan af? Wij zochten het uit aan de hand van wetenschappelijk onderzoek, en zetten de positieve en negatieve effecten van thuiswerken onder elkaar.

Lees verder “Worden we productiever van thuiswerken?”

Vijf trends op het gebied van Employee Experience in 2020

Het is weer januari: het perfecte moment om de balans op te maken voor 2019 en vooruit te kijken naar 2020. Ook op het gebied van werkbeleving. Als we terugkijken naar het afgelopen jaar, zien we dat er grote stappen zijn gemaakt in het begrijpen van Employee Experience (EX). De onderzoeken die dit jaar zijn verschenen op het gebied van werkgeluk hebben ons geleerd dat factoren als cultuur en engagement een steeds grotere stempel drukken op werkbeleving1. Deze elementen worden dan ook steeds belangrijker gevonden bij het zoeken naar een baan, en bepalen voor een groot deel hoe lang een medewerker bij een organisatie werkzaam blijft. 

Lees verder “Vijf trends op het gebied van Employee Experience in 2020”

Eerste resultaten uitstroomonderzoek: 4 op de 5 wil in de toekomst in de zorg (blijven) werken

Van de cliëntgebonden zorgprofessionals die hun organisatie verlaten, wil ruim tachtig procent in de toekomst in de sector (blijven) werken. Dit blijkt uit de eerste cijfers van het landelijk uitstroomonderzoek in samenwerking met RegioPlus. Als belangrijkste reden om te kiezen voor een andere baan geven zij aan toe te zijn aan een nieuwe stap. Bijna driekwart van de uitgestroomde medewerkers blijft binnen de sector Zorg en Welzijn werken.

Lees verder “Eerste resultaten uitstroomonderzoek: 4 op de 5 wil in de toekomst in de zorg (blijven) werken”

Burn-out en bore-out: Wat kun je als werkgever doen om het te voorkomen?

We kennen allemaal wel het fenomeen burn-out. Afgelopen jaar kampten 1 op de 6 Nederlanders met burn-out verschijnselen zoals chronische stress, aanhoudende vermoeidheid en zelfs depressie1. De meest voorkomende aanleiding voor een burn-out is een structureel te hoge werkdruk. Toch zijn er ook medewerkers die helemaal geen hoge werkdruk ervaren en zich zelfs vervelen, maar zich toch herkennen in bovenstaande verschijnselen. Hoe kan dat?

Lees verder “Burn-out en bore-out: Wat kun je als werkgever doen om het te voorkomen?”

Is impliciet onderzoek de toekomst?

Wij mensen doen niet altijd wat we zeggen. En we zeggen niet altijd wat we doen. Dat komt niet voort uit onwil, maar is logisch te verklaren aan de hand van psychologie. Een overweldigende 95% van de keuzes die we per dag maken vindt namelijk plaats in ons onderbewustzijn1. Als we al deze informatie bewust zouden verwerken, zou dat zo veel van ons vergen dat we voor het middaguur al compleet opgebrand zouden zijn. Een slimme oplossing van onze hersenen dus! Er is alleen één probleem. Ons gedrag is hierdoor in sommige gevallen beter te voorspellen aan de hand van het onderbewustzijn, dan aan de hand van vragenlijsten2.

Lees verder “Is impliciet onderzoek de toekomst?”

Verschil tevredenheid, betrokkenheid en engagement

Tevredenheid. Betrokkenheid. Engagement. 

Drie belangrijke eigenschappen voor een succesvolle werknemer. Toch is het vaak niet duidelijk wat deze eigenschappen exact inhouden. De termen medewerkerstevredenheid, betrokkenheid en engagement worden daardoor nog wel eens door elkaar gebruikt. En dat terwijl het wel degelijk verschillende concepten zijn. Een tevreden werknemer is namelijk nog niet gelijk betrokken. Een betrokken medewerker hoeft niet noodzakelijk engaged te zijn. En engagement gaat niet altijd automatisch samen met tevredenheid. 

Lees verder “Verschil tevredenheid, betrokkenheid en engagement”

Elke week een medewerkerstevredenheidsonderzoek?

Elke week een vragenlijst in de mailbox van medewerkers: is dat nou een goed idee of niet? Zogenaamde pulse surveys – wekelijks of maandelijks terugkerende vragenlijsten – worden de laatste jaren steeds populairder. Maar wat zijn precies de overwegingen om te kiezen voor hoogfrequent onderzoek? En wat zijn de potentiële gevaren? In dit artikel lees je alles over de voor- en nadelen van pulse surveys  en vind je tips voor het effectief inzetten van hoogfrequent onderzoek.  

Lees verder “Elke week een medewerkerstevredenheidsonderzoek?”

Wat zegt de Net Promoter Score (NPS)?

Managementconsultant Frederick Reichheld was op zoek naar een alternatief voor de lange vragenlijsten in marktonderzoeken. Hij wilde op een makkelijke en snelle manier tevredenheid en merkloyaliteit kunnen meten, zonder concessies te doen aan de kwaliteit van het onderzoek. Daarom riep hij in 2003 de Net Promoter Score (NPS) in het leven.1 Dit meetinstrument zou het mogelijk maken om loyaliteit te meten aan de hand van slechts één vraag: ‘Hoe waarschijnlijk is het dat je dit merk zou aanbevelen bij familie en vrienden?’. Makkelijk? Check. Snel? Check. Dit maakt dat de NPS zestien jaar later nog altijd een veelgebruikte tool is in vele verschillende soorten onderzoek. Maar wat zegt de NPS precies? En maakt deze score een uitgebreide vragenlijst overbodig?

Lees verder “Wat zegt de Net Promoter Score (NPS)?”

Vijf voordelen van dashboarding bij medewerkersonderzoek

Bij het woord ‘dashboard’ denk je misschien al snel aan de verzameling meters en indicatoren voor het stuur van je auto.

Toch is dat allang niet meer de enige context waarin deze term wordt gebruikt. Ook op de werkvloer wordt gesproken van dashboards en dashboarding. Inderdaad, er is zelfs een werkwoord voor in het leven geroepen. Maar wat houdt dashboarding precies in?

Lees verder “Vijf voordelen van dashboarding bij medewerkersonderzoek”