Meer dan 265 zorgorganisaties sluiten zich aan bij uitstroomonderzoek

Dertien werkgeversorganisaties verenigd in RegioPlus hebben de handen ineengeslagen om ongewenste uitstroom binnen Zorg en Welzijn onder te loep te nemen. Eerder dit jaar is vanuit Presearch een landelijk doorlopend uitstroomonderzoek van start gegaan, met als doel onnodig vertrek in de toekomst te voorkomen. Meer dan 265 organisaties hebben zich bij het medewerkersonderzoek aangesloten. Binnen deze organisaties zijn acht branches gedefinieerd, waaronder ziekenhuiszorg, verpleging en maatschappelijke dienstverlening.

 

Personeelstekort Zorg en Welzijn

Het personeelstekort binnen Zorg en Welzijn is een groeiend probleem. Hoewel de instroom van medewerkers de laatste jaren is gestegen, blijft het lastig om zorgprofessionals te behouden. Om inzicht te krijgen in de beweegredenen van uitstromende medewerkers wordt vaak een exit interview afgenomen. Het is echter moeilijk om resultaten van deze interviews te vergelijken over verschillende organisaties, zeker wanneer branches sterk uiteenlopen. De vertrekredenen van een thuiszorg medewerker kunnen immers wezenlijk verschillen van die van een GGZ professional.

Data bundelen

Onafhankelijk uitstroomonderzoek maakt het vergelijken van inzichten mogelijk. Elke vertrekkende medewerker beantwoordt dezelfde set vragen, waarna de resultaten worden gebundeld in één database. Op deze manier is het niet alleen mogelijk om inzichten van de eigen organisatie in te zien, maar ook om deze resultaten te vergelijken met inzichten op regionaal of landelijk niveau. Zo weet elke organisatie precies waar hij staat ten opzichte van vergelijkbare organisaties in dezelfde branche.

9 september 2019

Update: Deze blog verscheen voor het eerst op 23 april 2019 en werd op 9 september 2019 geactualiseerd.

Één opmerking over “Meer dan 265 zorgorganisaties sluiten zich aan bij uitstroomonderzoek

  1. Pingback: Meer dan 220 zorgorganisaties sluiten zich aan bij uitstroomonderzoek | Reuma Patienten Vereniging Arnhem e.o.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *