Vijf voordelen van dashboarding bij medewerkersonderzoek

Bij het woord ‘dashboard’ denk je misschien al snel aan de verzameling meters en indicatoren voor het stuur van je auto.

Toch is dat allang niet meer de enige context waarin deze term wordt gebruikt. Ook op de werkvloer wordt gesproken van dashboards en dashboarding. Inderdaad, er is zelfs een werkwoord voor in het leven geroepen. Maar wat houdt dashboarding precies in?

Het principe is hetzelfde als in de auto. Het dashboard geeft een verzameling van verschillende soorten informatie in één oogopslag weer. Maar dan met informatie over bedrijfsprocessen in plaats van kilometerstanden.

Definitie dashboard

In 2004 verscheen in Intelligence Enterprise Magazine voor het eerst de definitie van de term ‘dashboard’ zoals we die bedoelden in een bedrijfscontext. Deze luidde als volgt:

“Een dashboard is een visuele weergave van de belangrijkste informatie die nodig is om één of meerdere doelen te bereiken; gepresenteerd op één locatie zodat de informatie in één oogopslag kan worden gemonitord.”

Business Intelligence dashboard

Het proces van het inwinnen, analyseren en presenteren van data over bedrijfsprocessen wordt Business Intelligence genoemd. Om de data op een overzichtelijke en begrijpelijke manier in kaart te brengen wordt gebruikgemaakt van Business Intelligence dashboards. Het doel van deze dashboards is om de gebruiker in staat te stellen om beslissingen te nemen op basis van data. Een effectief dashboard maakt het selecteren en visualiseren van data mogelijk zonder tussenkomst van de IT afdeling.

Welke informatie er precies in het dashboard naar voren komt is compleet afhankelijk van de Key Preformance Indicators (KPIs) die van belang zijn. Voor een sales afdeling kan het interessant zijn om de verkoopcijfers van een nieuw product te tracken, of om de omzet van het bedrijf in verschillende landen te vergelijken. Maar voor een HR manager zijn deze gegevens niet relevant. Hier is bijvoorbeeld de effectiviteit van een onboarding traject of de betrokkenheid van medewerkers veel meer van belang.

Onderzoeksresultaten

Voor bovengenoemde HR manager kan ook inzicht in medewerkerstevredenheid een belangrijk punt op het dashboard zijn. Medewerkersonderzoek of uitstroomonderzoek brengt namelijk een grote hoeveelheid data met zich mee. Een HR dashboard helpt om de belangrijkste resultaten op een overzichtelijke manier te visualiseren. Doordat het dashboard in rechtstreekse verbinding staat met de databron, worden onderzoeksgegevens doorlopend opgehaald. Zo zijn de resultaten altijd up-to-date.

Maar dat is niet het enige voordeel van dashboarding bij medewerkersonderzoek. De vijf belangrijkste voordelen lees je hieronder.   

Vijf voordelen van dashboarding

1. Altijd op de hoogte

Doordat nieuwe gegevens in de databron onmiddellijk worden door vertaald naar visualisaties in het dashboard, ben je altijd op de hoogte van de meest recente ontwikkelingen. Dit is met name waardevol in doorlopende onderzoeken. De laatste resultaten kunnen op ieder gewenst moment worden ingezien. Een periodiek rapport is daardoor niet langer nodig.

2. Vergelijken

Een medewerkersonderzoek of uitstroomonderzoek is vaak onderdeel van een ontwikkeltraject. Naar aanleiding van de resultaten van het initiële onderzoek worden intern veranderingen doorgevoerd. Om de effectiviteit van deze veranderingen te meten, worden herhaalmetingen gedaan. Een dashboard is de perfecte tool om de herhaalmeting te vergelijken met de beginmeting. In één overzicht worden de ontwikkelingen binnen de organisatie in kaart gebracht.

Naast het vergelijken van de resultaten van verschillende onderzoeken, kan het ook zeer waardevol zijn om de resultaten van een onderzoek te vergelijken met een bepaalde benchmarkstandaard. Bijvoorbeeld wanneer je de resultaten van een afdeling naast die van de gehele organisatie wil leggen. Zo word duidelijk waar de positieve punten binnen de afdeling liggen, maar ook waar nog ruimte voor verbetering is.

3. Flexibel

De mogelijkheden binnen een onderzoek zijn eindeloos, wat vraagt om een flexibele rapportageomgeving. Een dashboard biedt een breed scala aan datavisualisaties. Dit maakt het mogelijk oplossingen op maat te realiseren.

4. Tijd besparen

Het gebruik van een dashboard is een goed idee voor hen die tijd willen besparen. Alle relevante data wordt verzameld op één plek. Geanalyseerd en wel, gegoten in passende datavisualisaties. Het is niet langer nodig zelf gegevens te verzamelen en in datasets te duiken. Er blijft daardoor meer tijd over voor de interpretatie van de onderzoeksresultaten en het doorvoeren van veranderingen naar aanleiding hiervan.

5. Interactief

Een effectief dashboard is niet enkel een online versie van het traditionele, statische rapport zoals we die allemaal kennen. Het grote verschil zit hem in het interactieve karakter. Iedere gebruiker kan gebruik maken van filters en selectiemogelijkheden om de juiste resultaten in te zien. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk om te filteren op de resultaten van per kwartaal en per afdeling, of om bepaalde vragen uit het onderzoek uit te lichten. Gebruiksgemak staat hierbij hoog in het vaandel. Een effectief dashboard maakt het selecteren en visualiseren van complexe data voor iedere gebruiker mogelijk, zonder dat daarbij de IT afdeling ingeschakeld hoeft te worden.  

Al met al is dashboarding bij medewerkersonderzoek dus een goede oplossing voor hen die tijd wil overhouden voor het interpreteren van data, zonder concessies te doen in de kwaliteit van de rapportage.

Hoe kijk jij naar de toegevoegde waarde van dashboarding binnen HR? Laat het ons weten door hieronder een reactie te plaatsen.

Bronnen

Dave Lavinsky (2013). Executive Dashboards: What They Are And Why Every Business Needs One. Forbes.

Shaku Atre (2011). The Performance Dashboard: The New Face of Business Intelligence. Technology Transfer.

Stephen Few (2004). Dashboard Confusion. Intelligent Enterprise Magazine.

28 mei 2019

2 opmerkingen over “Vijf voordelen van dashboarding bij medewerkersonderzoek

  1. Pingback: Datacultuur: bepalen van next steps tijdens de crisis - MT.nl

  2. ash Reply

    Great post! Thanks for sharing! I would like to suggest Open HRMS HR Dashboard which is an advanced analytic tool suitable for Startups, Agencies, SMBs and Enterprises.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *