10 slimme tips om medewerkerstevredenheid te verhogen

Voor het bereiken van competitieve voorsprong is hoge medewerkerstevredenheid een must. Niet alleen zijn tevreden medewerkers productiever maar dit levert ook nog eens hogere klanttevredenheid op. Maar hoe zorg je dat medewerkers tevreden zijn? En nog belangrijker, hoe blijven medewerkers tevreden? Dit artikel omschrijft de belangrijkste tips voor het realiseren van medewerkerstevredenheid.

1. Waardeer medewerkers

Het klinkt wellicht iets wat cliché maar tevredenheid begint met het uiten van waardering naar medewerkers. Waardeer en beloon (extra) inzet. Waardering tonen aan medewerkers is belangrijk voor behoud van motivatie en tevredenheid. Wanneer medewerkers zich extra inzetten is het van belang dat deze inzet wordt herkend en erkend.

2. Motiveer onderlinge binding

Gezonde relaties tussen medewerkers en collega’s zijn essentieel voor een medewerker. Hierdoor ontstaat er een sterker gevoel van gezamenlijke verantwoordelijkheid voor de afdeling. Om dit te bereiken is het zinvol om structurele groepsactiviteiten in te plannen zoals borrels, etentjes, viering verjaardagen en weekendjes weg.

3. Ondersteun een gezonde work-life balans

Daag medewerkers voldoende uit maar zorg niet dat ze volledig aan hun lot worden overgelaten. Bied mogelijkheden om kritisch te kijken naar flexibele werkindeling, thuiswerken en stressmanagement.

4. Stel de juiste leiders aan

Zorg dat medewerkers worden gekoppeld aan geschikte leidinggevenden. Wanneer er bijvoorbeeld veel nieuwe medewerkers zijn dan moeten zij, voor zowel ontwikkeling als tevredenheid, in staat zijn om fouten te kunnen maken. Het toewijzen van een leider die dit niet toelaat zal medewerkers niet snel motiveren waardoor er als snel onderlinge frictie zal ontstaan.

5. Maak werkinhoud flexibel

Bied ruimte om werkzaamheden interessanter/complexer te maken zodat medewerkers voldoende uitgedaagd blijven. Het blijkt dat uitdagende werkzaamheden bijdragen aan werktevredenheid. Belangrijk is dat er rekening wordt gehouden met de work-life balans van medewerkers (punt 3.).

6. Geef een aantrekkelijk salaris

Het basissalaris van medewerkers moet een logisch gevolg zijn van de werkzaamheden die zij verrichten. Zorg tevens voor voldoende perspectief door het salaris in schalen op te bouwen.

7. Geef baanzekerheid

Laat baanzekerheid zoveel mogelijk afhangen van het functioneren van de medewerker. Dit ondersteunt de perceptie van baanzekerheid en dus psychologische veiligheid.

8. Ondersteun ontwikkeling

Bied medewerkers in voldoende mate de ruimte om zich te ontwikkelen. Dit kan zowel on-the-job als off-the-job met coaching en opleidingsmogelijkheden. Dit zorgt voor toekomstperspectief binnen de organisatie waardoor de algehele tevredenheid toeneemt.

9. Lead by example

Wanneer er specifieke gedragingen van medewerkers worden gevraagd is het belangrijk dat het management deze gedragingen zelf toepast. Hierdoor ontstaat er meer draagvlak en krijgen medewerkers de ruimte om te leren van hun voorbeelden. “Practice what you preach” is hierbij het belangrijkste motto.

10. Employer branding

Medewerkers willen trots zijn om aan familie en vrienden te vertellen dat zij voor hun organisatie werken. Daarom is het belangrijk dat de werkgever bekend staat als “goed werkgever” waar medewerkers het naar hun zin hebben. Het ultieme doel is dat alle (ex)medewerkers ambassadeurs van de organisatie zijn.

Zoals hierboven blijkt is medewerkerstevredenheid complex en niet van de één op andere dag realiseerbaar. Het vertrouwen zal alleen toenemen wanneer verbeterpunten worden gehoord en vertaald worden naar specifieke acties. Als dit succesvol wordt gedaan leidt dit niet alleen tot hogere tevredenheid maar ook tot competitieve voorsprong.

23 maart 2016

2 opmerkingen over “10 slimme tips om medewerkerstevredenheid te verhogen

  1. Joost van der Heide Reply

    In de inleiding van dit stuk wordt beschreven dat een tevreden medewerker productiever is en dat deze ‘ook nog eens’ zorgt voor een hogere klanttevredenheid. Maar kan het echt geconcludeerd worden dat een tevreden medewerker ook daadwerkelijk productiever is? Ik zou tevreden kunnen zijn met mijn baan waar ik lekker rustig op mijn gemak kan werken en zo nu en dan de kantjes er vanaf kan lopen. Ik ben tevreden met hoe het gaat, maar ben ik dan ook echt productiever?

  2. Sylvia Reply

    Ik denk dat het in zijn algemeenheid opgaat, dat een werknemer die tevreden is en lekker in zijn vel zit, ongemerkt / onbewust, meer dingen klaarspeelt dan wanneer hij contra is. De neiging om “de kantjes er dan af te lopen” zal minder zijn denk ik dan. En zo af en toe lummelen is voor iedereen heel erg belangrijk. Zwaar onderschat. Maar door de bank genomen gaat het volgens mij zo op, sterker nog, dat is ook onderzocht in relatie tot vitaliteit op werkplekken. Maar uitzonderingen (zoals jij misschien) zijn er natuurlijk ook altijd. 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *